full-star
full-star
full-star
full-star
full-star
4.7/5(3 beoordelingen)
Bel ons
030 7 400 999

Buyer persona’s: zó til je je marketingstrategie naar een hoger niveau

Delen met Linkedin

Nog te vaak ontbreekt het marketingstrategieën aan heldere buyer persona’s. Naar eigen zeggen doodzonde, want zonder deze klantprofielen zijn je marketingactiviteiten stukken minder effectief. Je buyer persona’s zijn namelijk de blauwdrukken van je doelgroep en hierdoor een onomstootbare basis bij het nemen van strategische marketing beslissingen. In deze blog beantwoorden we drie vragen over de buyer persona, die samen het belang van dit krachtige marketing wapen onderstrepen. Allemaal met als doel om de marketingstrategie van jouw business naar een hoger niveau te tillen. Maar first things first, want:

 

Wat is een buyer persona precies?

Een buyer persona, ook wel klantprofiel genoemd, is een gedetailleerde beschrijving van jouw ideale klant op basis van data en onderzoek. Je persona’s moeten zoveel mogelijk een ‘echt persoon’ symboliseren, maar zijn vooralsnog hypothetisch. Door in de huid te kruipen van je ideale klant, kun je achterhalen wie je kopers eigenlijk zijn, welke doelen zij voor ogen hebben en welke drijfveren hun gedrag motiveren. In je buyer persona neem je dus insights op die specifiek één doelgroep definiëren. Hoe meer insights je hebt met betrekking tot deze doelgroep, hoe beter je je potentiële klanten van dienst kunt zijn.

 

Welke insights breng je allemaal in kaart?

 

Insights zoals wensen, behoeften en motivaties van je verschillende klantgroepen geven je persona’s al flink wat body, maar er is meer. Het doel is om het beeld zo compleet mogelijk te maken. Dit houdt in dat je naast dieperliggende drijfveren, doelen en motivaties van je potentiële klant, ook op zoek gaat naar demografische en socio economische kenmerken. Deze combinatie biedt jou het beste beeld. Het achterhalen van deze gegevens doe je door middel van data-analyse, fieldresearch en eigen inzichten. Betrek bij het uitvoeren van je onderzoeken dus ook collega’s van andere afdelingen zoals customer service en sales. Zij bieden je gegarandeerd inzichten die je persona’s nog sterker tot leven brengen. 

 

 

Om je op weg te helpen, hebben we wat belangrijke insights voor je op een rijtje gezet. In het voorbeeld gaan we uit van een B2C persona: 

 

- Demografische en sociaal economische factoren - denk hierbij aan geslacht, leeftijd, woonplaats, inkomen, opleidingsniveau en carrière.

- Motivaties en doelen - wat wil jouw klant over het algemeen bereiken in het leven en oplossen met jouw product of dienst?

- Angst en knelpunten - wat zijn de angsten en pijnpunten van jouw koper? Waar loopt deze tegenaan, wat zit hem of haar dwars?

- Beïnvloedingsfactoren - wie of wat beïnvloedt het aankoopproces van jouw klant?

- Online gedrag - via welke marketingmiddelen en communicatie kanalen kun je jouw klanten bereiken?

 

Vergeet al je verkregen inzichten niet te visualiseren, waarin je de belangrijkste insights opneemt. Zo kun je je persona’s er altijd snel bijpakken. Maar….

 

 

Waarom is goed buyer persona onderzoek zo belangrijk?

Het doel van glasheldere buyer persona’s is dat jij als marketeer kunt inspelen op de aankoopbeslissingen van potentiële klanten. Wat drijft jouw persona? Wat zijn de levensbehoeften van deze specifieke groep? Hoe ziet hun koopgedrag eruit, wat beïnvloedt dit gedrag en wat speelt er allemaal in hun hoofd? Als je geen antwoord kunt geven op deze vragen is de kans groot dat er een behoorlijke mismatch bestaat tussen jouw marketingboodschap en de behoeftes van jouw potentiële klanten. En dat merk je in je resultaten.  

 

Ga daarom na waar de informatiebehoefte ligt in de verschillende fasen van de journey en welke angsten je weg moet nemen. Zo kun je je boodschap tweaken naar de behoeftes van je potentiële klanten en de customer journey zó inrichten dat potentials niet alleen klant worden, maar zelfs levenslange fans. Wil jij meer weten over buyer persona’s of hoe je je customer journey zo effectief mogelijk inricht? Dan is onze gratis customer journey webinar de perfecte match! Schrijf je nu in of download gratis het customer journey whitepaper